Daca nu ati mai gustat niciodata ceai pu’erh, prima ceasca va poate aduce o surpriza. Aroma acestui ceai este foarte diferita de cea a oricarui alt ceai din lume, iar unele beneficii le pot depasi chiar si pe cele ale ceaiului verde, negru sau alb. Pu’er este atat de special incat unii bautori de ceai refuza sa mai bea altceva decat pu’erh.
Ce este ceaiul pu’erh?
Desi arata ca un ceai negru, pu’erh apartine unui grup de ceaiuri inchise la culoare sau fermentate. Cu o istorie de peste o mie de ani, este unul dintre cele mai vechi tipuri de ceai din lume. In cantitati mai mici, ceaiurile fermentate sau inchise la culoare sunt produse si in alte tari, precum Japonia, Malawi sau Vietnam, insa pu’erh apartine exclusiv provinciei chineze Yunnan.
La fel ca toate celelalte tipuri reale de ceai, pu’erh este obtinut din frunze de ceai Camellia sinensis. Interesant este faptul ca pu’erh este facut din soiul Assamica, la fel ca ceaiurile negre Assam, dar nu din acelasi cultivar. Frunzele de ceai sunt fermentate fie in mod natural, prin invechire, fie prin fermentatie controlata. Cu exceptia polifenolilor si a cofeinei, pu’erh contine o intreaga varietate de ciuperci si bacterii diferite, pu’erh-ul crud fiind mai bogat in ciuperci si copt in bacterii.
Formele ceaiului pu’erh
Ceaiul pu’erh poate fi gasit in multe forme diferite – de la stilul frunzelor libere la ceaiul comprimat in prajituri, cuiburi de pasare, ciuperci si alte forme. Tipurile comprimate sunt disponibile in mai multe dimensiuni, de la mini prajituri pana la caramizi sau prajituri mai mari, de peste 300 de grame. Dar nu numai pu’erh este comprimat – unele ceaiuri oolong, galben sau alb pot fi si ele comprimate.
Pu’erh crud sau copt
Exista doua tipuri de ceai pu’erh – pu erh crud sau sheng pu erh si pu erh copt sau shou pu erh. Ceaiul crud este un ceai fermentat natural a carui aroma devine mai buna odata cu invechirea, in timp ce pu’erh-ul copt este potrivit pentru a fi baut imediat. Popularitatea pu’erh-ului a crescut in anii 1970, odata cu inventarea pu erh-urilor coapte, care au facut ca productia acestui ceai sa fie mai rapida si mai usoara.
Pu’erh este ca o sampanie printre ceaiuri. Unele prajituri pot fi atat de scumpe incat pretul poate depasi cu usurinta costul unei chirii lunare medii. Cele mai scumpe ceaiuri sunt facute din frunze de ceai salbatic si au fost invechite timp de zeci de ani pentru a obtine o aroma fina, moale si bogata.
Pu’erh-ul copt poate fi si el invechit, dar procesul de invechire nu va influenta drastic aroma, asa cum se intampla in cazul pu’erh-ului brut. In timp, comunitatea microbiana se va schimba semnificativ doar in cazul pu erh-ului crud.
In cazul ambelor tipuri, helesteele de ceai sunt mai intai uscate la soare. Pu’erh-ul crud este modelat, apoi lasat sa se invecheasca in conditii speciale, in timp ce frunzele de pu’er te coapte sunt supuse fermentarii printr-un proces numit pilire. Frunzele sunt modelate dupa fermentatii. Unele ceaiuri sunt vandute imediat, in timp ce altele sunt lasate mai intai sa se invecheasca.
Continutul de cafeina in ceaiul pu’erh
Este dificil de spus cat de multa cofeina are pu’erh. O cercetare a aratat ca Pu’erh are un nivel de cofeina similar cu cel al ceaiului chinezesc sencha sau al altor ceaiuri chinezesti cu pana, si mai putin decat ceaiul alb sau negru. Cu 12,59 mg de cofeina pe gram de frunze uscate, pu’erh se poate numara printre ceaiurile cu un continut mai mic de cofeina. Un alt studiu a examinat nivelurile de cofeina din 7 pu’erh-uri diferite si a concluzionat ca, in medie, pu’er contine 37,1 mg de cofeina. Fiecare ceai este diferit si cantitatile finale vor depinde de multi factori, dar este probabil ca o ceasca de ceai pu’erh sa aiba in jur de 30-50 mg de cofeina. Cu toate acestea, folositi aceasta cifra doar ca numar de referinta, deoarece ceaiul dumneavoastra poate avea mai multa sau mai putina cofeina.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de ceai pu’erh?
Crud sau copt, ambele au beneficii unice similare. Spre deosebire de ceaiul verde, pu’erh are un nivel foarte scazut de EGCg si aproape zero L-teanina. Cu toate acestea, este totusi considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume – in special pentru pierderea in greutate, scaderea glicemiei si reducerea riscului de boli cardiovasculare. Ceea ce face ca pu’erh sa fie sanatos nu sunt doar compusii obisnuiti ai ceaiului, ci si prezenta diferitelor bacterii care pot fi benefice pentru digestie si gestionarea greutatii. Bacteriile cresc nivelul altor compusi benefici prin procesul de fermentatie, de exemplu al statinelor.
O cercetare publicata in Journal of Agricultural and Food Chemistry a aratat ca unele tulpini de bacterii in timpul unei fermentatii pe termen scurt pot creste nivelurile de statine, GABA si polifenoli. Desi toate ceaiurile adevarate provin din aceeasi planta de ceai, ele nu trec prin procesul de fermentatie si au o compozitie chimica diferita de cea a ceaiurilor inchise la culoare.
Beneficiile pu’erh-ului pentru pierderea in greutate
Statinele au „efecte hipolipemiante si antiinflamatorii” si pot reduce riscul de accident vascular cerebral si atac de cord cu 25%. Cu toate acestea, nivelurile de statine nu vor fi aceleasi in toate pu’erh-urile si pot fi mult mai mici decat doza obisnuita din medicamentele prescrise cu statine. Mecanismul din spatele beneficiilor pu’erhs poate fi mult mai complex. Un alt compus, theabrownin, ar putea avea un rol semnificativ si in scaderea colesterolului si a lipidelor. Cel mai recent studiu chinezesc privind pu’erh a comparat acest ceai cu ceaiul verde si cu ceaiul negru si a concluzionat ca pu’erh este mai eficient pentru controlul greutatii decat alte tipuri. Un alt studiu a aratat ca consumul zilnic de ceai pu’erh este „asociat cu o pierdere semnificativa in greutate, cu un indice de masa corporala redus si cu un profil lipidic imbunatatit”.
In mod interesant, pu’erh pare a fi unul dintre cele mai cercetate ceaiuri si cel in care dovezile privind potentialele beneficii nu lipsesc.
Este pu’erh un ceai aromatizat sau parfumat?
Pu’erh are un gust foarte puternic si unic si rareori este aromatizat sau parfumat. Este apreciat mai ales pur. De fapt, exista sute de note subtile diferite intr-un pu’erh crud si copt preparat corespunzator. Pu’erh este un ceai cu suflet, caracter si personalitate deopotriva, mai ales daca este invechit timp de multe decenii si recoltat din arbori de ceai vechi. Cu toate acestea, poate fi parfumat sau aromatizat, de cele mai multe ori cu flori sau ciocolata, arome pamantii sau condimentate.
Cum se prepara ceaiul pu’erh
Pu’erh copt este foarte usor de preparat, atat folosind tehnica de preparare orientala, cat si cea occidentala. Pentru ambele metode veti avea nevoie de o strecuratoare sau de un ceainic chinezesc special. Puteti folosi filtre si pentru prepararea ceaiului pu’erh. Atat filtrele de in, cat si cele de hartie vor functiona bine cu pu’er copt, deoarece aroma este adesea suficient de puternica pentru a acoperi orice potentiale „note de hartie” de la filtrele obisnuite de hartie.
Folositi intotdeauna apa de izvor proaspat fiarta. Pu’erh copt nu are amaraciune si este aproape imposibil sa il fierbeti prea mult. Acest lucru il face sa fie o alegere excelenta si pentru incepatori. Pu’erh este intotdeauna mai bun atunci cand este preparat cu apa calda si este unul dintre rarele ceaiuri care pot fi dificil de preparat la rece. Cu toate acestea, poate fi un ceai rece excelent, mai ales daca este parfumat sau aromat cu flori si fructe.
Pentru a vedea cele mai bune beneficii, beti pu’erh dupa, nu inainte de masa si nu imediat dupa ce ati mancat.
Metoda de preparare in stil oriental
Daca preparati pu’erh comprimat, mai degraba decat ceai din frunze libere, sau pu’erh crud in loc de pu’erh copt, prepararea in stil oriental poate fi o optiune mai buna. Pu’erh-ul crud poate deveni amar daca este preparat in exces, in special cu frunze de calitate inferioara. Pu’erh copt poate avea nevoie de cateva secunde in plus pentru a elibera aromele. Spalati mai intai frunzele de ceai cu o infuzie scurta de 15-20 de secunde si aruncati apa. Daca este necesar, puteti repeta etapa de spalare inca o data. Incepeti cu o infuzie scurta de 20-30 de secunde si adaugati secunde suplimentare pentru fiecare infuzie ulterioara.
Puteti reintroduce ceaiul pu’erh de cel putin 5-10 ori, in functie de tip, calitate si stil. Unele ceaiuri pot da chiar si pana la 20 de cesti excelente. Pu’erh nu ar trebui sa fie niciodata amar, chiar si atunci cand este crud. Pastrati temperatura apei pentru ambele tipuri la aproximativ 95-100°C.
Metoda de preparare in stil occidental
Intotdeauna spalati mai intai frunzele de ceai cu o scurta infuzie de 10-20 de secunde. Folositi o lingurita nivelata de frunze de ceai pu’erh in vrac pentru fiecare ceasca de apa. Alternativ, puteti face o oala mai mare cu o lingura de frunze de ceai si aproximativ 1 litru de apa. Desi timpul ideal de infuzare ar trebui sa fie in jur de 3-5 minute, pu’erh copt nu va deveni amar chiar daca il preparati mai mult de 10 sau 20 de minute. Nu va deveni amar nici daca uitati complet de el si il lasati sa se infuzeze timp de o ora sau doua. Folositi temperatura apei la aproximativ 100°C. Pentru cea mai buna aroma, lasati-o sa se infuzeze timp de 5 minute. Pentru pu’erh crud, metoda anterioara poate fi o optiune mult mai buna.
De unde puteti cumpara ceai pu’erh
Pu’erh este disponibil in multe magazine online. Pungile de ceai pot fi cumparate si din unele magazine de proximitate. Cu toate acestea, pu’erh poate fi unul dintre ceaiurile pe care nu ar trebui sa le cumparati de la un vanzator de ceai necunoscut. Acele bacterii sanatoase din acest ceai se pot transforma foarte usor intr-o bacterie rea, iar modul si locul in care a fost produs vor face o mare diferenta. Pu’erh-ul organic este inca foarte rar si, de multe ori, cele mai scumpe caramizi nu vor fi niciodata cultivate organic.