Ce este ceaiul negru Assam?

ceai Assam

Assam este casa a mii de gradini de ceai care produc mii de ceaiuri rafinate cu frunze libere, cu sute de arome. Pana de curand, Assam era comercializat de obicei doar ca ceai indian, dar astazi, atat gradina de ceai, cat si calitatea sunt importante pentru consumatorii de ceai din intreaga lume. Daca beti ceai, exista o sansa sa fi incercat Assam cel putin o data in viata. Este un ingredient comun in multe amestecuri – de la English Breakfast la Earl Grey.

Ce este ceaiul Assam?

Ceaiul Assam este un ceai negru produs in regiunea Assam din India. Pana de curand, Assam producea aproape numai ceai negru pentru piata de masa. In ciuda popularitatii sale si a disponibilitatii largi, Assam este un ceai relativ nou. Productia de ceai in India a inceput abia acum aproximativ 200 de ani.

Ceea ce face ca ceaiul Assam sa fie diferit de alte tipuri de ceai negru este:

  • Ceaiul Assam este facut din Camellia sinensis var assamica, o planta originara din Assam.
  • Teren unc
  • Metode de prelucrare

Aceasta regiune a produs aproximativ 50% din totalul ceaiului indian, ceea ce o face cea mai mare industrie a ceaiului din India si cea mai mare regiune de cultivare a ceaiului din lume. Are aproximativ 50 000 de producatori de ceai care produc aproape 49 000 de mii de kilograme de ceai pe an. Unii dintre ei sunt plantatii mai mari care produc ceaiuri pentru piata de masa, in timp ce altii sunt gradini de ceai mici, axate pe ceaiuri artizanale si de specialitate. Gradinile mici sunt motivul pentru care, in prezent, ceaiul Assam este mult mai apreciat si respectat. Pana de curand, cea mai mare parte a ceaiului din Assam era folosit in amestecuri, de obicei in pliculete de ceai.

Odata cu popularitatea ceaiului cu frunze libere, Assam a primit sansa de a arata intreaga frumusete si versatilitate a plantei sale de ceai native. Astazi, este posibil sa cumparati ceai alb, oolong sau verde uimitor facut si in aceasta regiune, adesea foarte apreciat si unic. Dar, cel mai important, un ceai negru a primit sansa pe care o merita.

Doua tipuri de ceai Assam

Assam este de obicei recoltat de patru ori pe an, prima si a doua recolta fiind cele mai bune. Spre deosebire de Darjeeling, este un ceai cultivat la nivel scazut si complet oxidat. Sunt disponibile doua tipuri principale – ceaiul ortodox si ceaiul CTC. Ceaiul Assam ortodox poate fi impartit in continuare in mai multe categorii, in functie de tipul de frunze. Ceaiul ortodox este facut folosind metode traditionale si sunt considerate de o calitate mai buna decat ceaiul facut pentru pliculete de ceai. Cu toate acestea, nu este intotdeauna asa, deoarece calitatea finala va depinde de multi factori – sol, clima, planta, tip de frunze, timp de recoltare, metode de prelucrare si multe altele.

CTC sau ceaiul cut-tear-curl este un tip de ceai negru in care frunzele sunt formate sub forma de mici pelete, ca in cazul ceaiului Chai simplu. CTC nu este folosit pentru prepararea altor tipuri, cum ar fi ceaiul verde, alb, oolong, pu’erh sau galben.

Ce gust are ceaiul Assam?

Ceaiul Assam este descris de obicei ca fiind corpolent si puternic, cu o aroma de malt. Corpolent inseamna ca ceaiul este bogat si complex si este cel mai adesea legat de ceaiul negru. Ceaiul Assam este un ingredient comun in amestecurile de ceaiuri, folosit pentru a da o baza mai puternica si profunzime. Aroma poate varia de la vioaie, afumata, pamantie, moscata si puternica la o ceasca mai usoara cu ciocolata, cacao sau chiar note dulci si picante.

Ceaiul CTC Assam va fi, de obicei, mai puternic, mai ascutit, mai malt si poate astringent. Acest tip de ceai se gaseste de obicei in pliculete de ceai, mai degraba decat sub forma de frunze libere. Cu toate acestea, este o baza minunata pentru ceaiurile chai sau pentru ceaiurile care trebuie sa fie puternice pentru a retine aroma condimentelor, a laptelui si a zaharului.

Continut de cafeina

Se considera, de obicei, ca ceaiul negru Assam are cel mai ridicat continut de cofeina dintre toate tipurile de ceai negru. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile Assam au un continut ridicat de cofeina. Nivelul de cofeina va depinde de tipul de planta, de tipul de frunze de ceai, de categoria, de timpul de recoltare si de metoda de preparare. Praful de Assam rupt in pliculete de ceai poate avea o cantitate mai mult decat dubla de cofeina fata de ceaiul cu frunze libere. Aroma puternica si continutul de cofeina al Assam este motivul pentru care este o alegere populara pentru ceaiurile de mic dejun.

Un studiu privind continutul de cofeina din ceaiurile indiene a aratat ca ceaiul Assam cu frunze libere neintrerupte are cel mai mic nivel de cofeina dintre toate ceaiurile negre indiene. Cu toate acestea, atat Assam orange pekoe, cat si Assam CTC au prezentat cele mai mari cantitati, mai mult decat Darjeeling sau alte ceaiuri negre indiene.

5 beneficii ale consumului de ceai Assam

Consumul de ceai Assam poate oferi multe beneficii pentru sanatate. Primele 5 sunt:

Intarirea sistemului imunitar

O ceasca de ceai Assam poate ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ceaiul negru contine antioxidanti care sunt benefici pentru sanatatea generala. Studiile au aratat ca ceaiul negru Assam cu frunze libere are o activitate antioxidanta mai mare decat ceaiul Darjeeling. De asemenea, acesta contine cele mai ridicate niveluri de calciu, fier, magneziu si cupru. Astfel, pentru a va bucura de cele mai multe beneficii ale ceaiului negru, frunzele libere Assam pot fi o alegere mult mai buna decat ceaiul in pliculete.

Promovarea pierderii in greutate

Polifenolii din ceaiul negru pot fi benefici pentru pierderea in greutate si este foarte putin probabil ca acestia sa aiba efecte secundare. Studiile au aratat ca consumul de ceai negru poate reduce aportul de calorii, imbunatateste procesul de transformare a grasimilor in energie si diminueaza acumularea de grasime.

Proprietate anticancerigena

Consumul de ceai negru poate contribui la reducerea riscului unor tipuri de cancer, mai exact, cancerul de piele, de plamani si de san. Desi proprietatile anticancerigene ale ceaiului negru nu au fost cercetate la fel de mult ca cele ale ceaiului verde, dovezile de pana acum arata un mare potential al polifenolilor din ceaiul negru de a preveni si, eventual, de a trata unele tipuri de cancer.

Reducerea glicemiei

Ceaiul negru poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2, deoarece poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange si la „imbunatatirea starii insulinei”.” Un studiu statistic a aratat corelatia dintre consumul de ceai negru si scaderea cazurilor de diabet. Studiul a inclus date din 50 de tari.

Protejarea impotriva bolilor neurodegenerative

Ceaiul negru poate influenta creierul nu numai in ceea ce priveste cresterea vigilentei si a concentrarii, ci poate oferi protectie si impotriva bolilor legate de imbatranire. Studiile au aratat ca consumul a 3 cesti de ceai negru pe zi poate reduce riscul de aparitie a bolii Parkinson si a bolii Alzheimer.

Cum se prepara ceaiul Assam

Spre deosebire de ceaiul chinezesc, Assam este intotdeauna cel mai bine preparat o singura data. Cu toate acestea, unele frunze de ceai Assam vrac pot da trei sau mai multe infuzii delicioase. Cel mai bun mod de a prepara Assam este folosind apa de izvor proaspat fiarta. Temperatura apei trebuie sa fie in jur de 90-100 grade Celsius. O lingurita de frunze de ceai sfaramate este suficienta pentru a face o ceasca de ceai. Cu toate acestea, daca folositi frunze neintrerupte, folositi in schimb o lingurita obisnuita. Se lasa la infuzat timp de 2-3 minute. Ceaiurile CTC se vor fierbe mai repede si 1-2 minute vor fi suficiente pentru o ceasca plina si puternica.

Si, in cele din urma, daca doriti cea mai puternica ceasca, cu cea mai multa cofeina si o aroma robusta si vioaie, alegeti ceaiul Assam CTC sau ceaiul negru Orange Pekoe. Daca doriti cele mai multe beneficii si o ceasca mai usoara, optati pentru ceaiul din frunze libere neintrerupte.

Lasă un comentariu