Keemun este unul dintre cele mai bune si mai populare ceaiuri negre chinezesti. Acest ceai este adesea inclus in multe amestecuri de ceaiuri traditionale, asa ca exista o sansa sa fi incercat deja fara sa va dati seama ca beti acest ceai unic.
Ce este ceaiul negru Keemun?
Keemun este ortografia in limba engleza pentru qimen, un ceai negru din China cu o aroma fina, cu note fructate si delicate de afumat si o culoare portocalie intensa. Acest ceai este facut din frunze de Camellia sinensis, la fel ca toate celelalte ceaiuri adevarate. Frunzele sunt recoltate primavara si vara, apoi sunt ofilite, rulate, oxidate, arse si sortate.
Spre deosebire de ceaiul indian Assam, Keemun este facut din Camellia sinesis var. sinensis, folosit mai ales in China si popular pentru producerea ceaiului verde. De aceea, Keemun are un profil de aroma diferit, mai putina cofeina decat ceaiurile Assam si frunze diferite. Keemun este adesea adaugat la micul dejun englezesc sau la amestecurile Russian Caravan, pentru a obtine profilul specific si pentru a indulci aroma ceaiului Assam.
Cand a fost creat pentru prima data ceaiul Keemun?
Locul de nastere al ceaiului Keemun este comitatul Qimen din provincia chineza Anhui. Aceeasi provincie produce si alte ceaiuri exceptionale, cum ar fi Huangshan Mao Feng, unul dintre cele mai populare si delicioase ceaiuri verzi chinezesti, Taiping Houkui, un ceai verde unic, cu frunze mari si plate, si ceaiul verde Liu’an Gua Pian, bogat si moale. De fapt, ceaiul negru intr-o categorie destul de rara in sortimentul de ceai Ahnui. A fost produs pentru prima data in 1875 de Yu Quianchen, un functionar public esuat care a preluat cunostintele despre productia de ceai negru in timp ce calatorea in Fujian. La scurt timp dupa aceea, acest ceai a devenit unul dintre cele mai populare ceaiuri si in afara Chinei.
Ce gust are Keemun?
Ceaiul Keemun poate avea diferite note de aroma, in functie de tipul, calitatea si modul in care il preparati. Multi il compara cu aroma vinurilor de Burgundia si, intr-un fel, poate oferi aceeasi complexitate si chiar note fructate. Keemun este, de obicei, usor dulce, neted, putin maltos, cu o nota florala. Unele tipuri pot avea mai multa sau mai putina dulceata, o usoara nota de ciocolata, un pic de citrice, note de scortisoara sau note de fructe coapte. In general, va puteti astepta la un ceai moale, cu o maltiozitate mai putin pronuntata si mai multa dulceata florala si fructata decat in cazul ceaiurilor Assam. Culoarea ceaiului preparat poate varia de la portocaliu intens la chihlimbar si rosu.
Tipuri de ceai Keemun
Exista diferite tipuri de ceai negru Keemun. Keemun Mao Feng are, de obicei, frunze mai lungi, mai zbarcite, cu muguri aurii. Este recoltat primavara din aceeasi planta folosita pentru a face Mao Feng verde. Ceaiul Keemun gongfu este, in principiu, orice ceai Keemun facut in mod traditional, neintrerupt. Cel de-al treilea, Keemun Haoya, este facut din muguri si ar trebui sa aiba o aroma si mai fina si mai dulce. Aceste tipuri de ceai se prepara cel mai bine folosind metoda de preparare gong-fu.
Care sunt beneficiile ceaiului Keemun?
Beneficiile ceaiului negru Keemun sunt aceleasi ca si beneficiile altor ceaiuri negre. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile negre sunt la fel, iar unele vor contine cantitati mai mari de compusi benefici. Cantitatile finale de antioxidanti si cofeina depind intotdeauna de multi factori – de la conditiile de crestere, la tipul de planta, metodele de procesare si stilul de preparare. In mod interesant, studiile au aratat ca, desi ceaiul negru Keemun de cea mai buna calitate poate avea mai multi antioxidanti, acesta nu ofera neaparat cele mai mari beneficii. De fapt, calitatea intermediara-inalta poate castiga in fata ceaiurilor de calitate de competitie in ceea ce priveste beneficiile. Astfel, daca doriti sa va bucurati de cea mai buna aroma, cea mai inalta calitate poate oferi o experienta de neuitat, dar daca sunteti in cautarea celor mai bune beneficii, optati pentru calitatea intermediara-inalta.
Potentialele beneficii pentru sanatate ale ceaiului negru Keemun includ:
Activitate antioxidanta
In timp ce activitatea antioxidanta din ceaiul verde provine in cea mai mare parte de la o catehina numita EGCg, in ceaiul negru aceasta provine de la tearubigine si teaflavine. Acestea pot contribui la scaderea stresului oxidativ si la protejarea celulelor.
Scaderea glicemiei
Cercetarile au aratat ca ceaiul negru poate ajuta la scaderea glicemiei si la imbunatatirea nivelului de insulina.
Activitate anticancerigena
Polifenolii din ceaiul negru pot oferi protectie impotriva anumitor tipuri de cancer. Cel mai important compus din ceaiul negru este teaflavina. Teaflavina ar putea fi cea mai mare parte responsabila pentru activitatea de protectie impotriva chimioterapiei.
Protejarea inimii si a creierului
Consumul de ceai negru poate contribui la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea riscului unor boli de inima. Cercetarile au aratat ca consumul a 3 cesti de ceai negru pe zi poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si la reducerea colesterolului, in timp ce cele 4 cesti pe zi pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Stimularea energiei
Ceaiul negru contine cofeina care poate oferi un impuls de energie si poate imbunatati performanta mentala. Asteptati-va la aproximativ 25 mg de cofeina la 1 gram de frunze uscate de ceai. Nu uitati ca nu toata cofeina va fi extrasa la macerarea frunzelor de ceai. Pentru a profita la maximum de frunzele de ceai, reintroduceti-le de mai multe ori.
Cum se prepara ceaiul Keemun?
Pentru a extrage cele mai bune arome ale ceaiului, este important sa il preparati corect. Folositi o cantitate adecvata de frunze de ceai, acordati atentie temperaturii apei si timpului de infuzare si folositi vase de ceai curate si preincalzite. Chiar si ceaiurile negre de foarte buna calitate pot prezenta amaraciune daca sunt preparate incorect. Apa de izvor este intotdeauna cea mai buna alegere pentru prepararea unui ceai pur.
Pentru o preparare usoara, folositi aproximativ 1 lingurita de frunze de ceai la o ceasca de apa. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca la aproximativ 90°C. Se lasa la infuzat timp de 2-3 minute. Desi Keemun este cel mai bine pur, puteti adauga putin lapte in ceasca de ceai, daca doriti.
Daca doriti sa folositi in schimb tehnica orientala de preparare a ceaiului, folositi un ceainic de portelan mai mic sau un gaiwan chinezesc cu un volum de pana la 5oz. Majoritatea ceaiurilor produse in China pot fi preparate folosind gaiwan. Daca va place sa beti ceaiuri pure si fara aroma, merita sa investiti intr-unul, deoarece il veti folosi des. Preincalziti ceainicul si cestile turnand apa fierbinte inauntru si afara. Asezati frunzele de ceai in ceainic. Frunzele trebuie sa acopere fundul ceainicului. Temperatura apei trebuie sa fie in jur de 90°C pana la 95°C. Turnati apa peste frunze si strecurati dupa o secunda sau doua. Aceasta infuzie trebuie aruncata si este folosita pentru spalarea frunzelor. Turnati mai multa apa si lasati sa se infuzeze timp de aproximativ 1 minut. Faceti a doua infuzie mai mult timp.