Ce Este Ceaiul Formosa? 3 Moduri de a Prepara Ceaiul Taiwanez

ce este ceaiul Formosa

Incercarea unui ceai Formosa adevarat pentru prima data este o experienta pe care niciun bautor de ceai nu o va uita vreodata. Taiwanul produce unele dintre cele mai parfumate si frumoase ceaiuri oolong din lume. Parfumul intens al frunzelor uscate de Oriental Beauty, dulceata, cremozitatea si lejeritatea ceaiurilor de munte inalt si aroma puternica si unica de miere a ceaiului oolong cu miere pot depasi orice asteptari pe care le-ati avut vreodata de la ceai si va pot transforma intr-un iubitor de ceai pe viata. Aflati ce este ceaiul Formosa si cum sa il preparati.

Ce este ceaiul Formosa?

In sens mai larg, ceaiul Formosa este tot ceaiul din Taiwan. In urma cu aproximativ 500 de ani, portughezii au numit insula principala din Taiwan – Formosa – sau insula frumoasa[1]. Deoarece principalul ceai produs in Taiwan a fost si este inca oolong, termenul este aproape intotdeauna legat de ceaiul oolong. A aparut pentru prima data in secolul al XIX-lea, cand negustorul de ceai scotian a inceput sa vanda ceai produs pe insula Taiwan.

Ceaiul Formosa oolong

Desi denumirea pentru a fost folosita pentru un anumit tip, astazi poate fi folosita pentru multe ceaiuri oolong, atata timp cat provin din Taiwan. Atunci cand numele ceaiului nu este specificat, acesta va descrie de cele mai multe ori un ceai mai oxidat, cu frunze rasucite, mai mult sau mai putin rupte, care dau o infuzie bogata si mai intunecata.

Orice alt ceai oolong din Taiwan poate fi numit si el un ceai Formosa. Cu toate acestea, tipurile specifice, cum ar fi ceaiurile de munte inalt, sau dong ding sau Ti Kwan Yin taiwanez, vor fi rareori vandute sub aceasta denumire si vor include adesea in schimb numele real al ceaiului.

Fapt interesant: mai exista un ceai Formoso in lume, care provine din Azorele portugheze. Nu are nicio legatura cu Taiwanul, ci cu numele zonei in care este cultivat – Porto Formoso – sau Portul Frumos.

Ce ceaiuri se produc in Taiwan?

Spre deosebire de China continentala sau de Japonia, istoria ceaiului taiwanez nu este la fel de lunga. Cu toate acestea, este stapanit la perfectie. A inceput cu doar cateva sute de ani in urma, iar astazi, Taiwanul este unul dintre cei mai importanti producatori de ceaiuri oolong. Produce ceaiuri rafinate, cultivate mai ales la altitudini mari sau unice pentru alte caracteristici – cum ar fi frunzele amare ale unui gandac.

Urmatoarea cea mai importanta categorie de ceaiuri din Taiwan este ceaiul negru. Ceaiul verde si alb si chiar si cel galben sunt inca foarte rare in Taiwan.

Se poate spune cu siguranta ca nu puteti intelege o frumusete deplina a ceaiului oolong decat daca incercati oolong din Taiwan. Cele mai multe dintre ele au frunzele in forma de bile, mai degraba decat rasucite. La preparare, acestea se desfasoara in ramuri pline si frumoase. Aceasta este o caracteristica unica a ceaiurilor de munte inalt din Taiwan.

Cele mai importante ceaiuri oolong din Taiwan:

  • Oolong de munte inalt sau gao shan oolong
  • Dong ding oolong
  • Baozhong oolong
  • Oriental Beauty sau oolong cu varf alb
  • Muzha Ti Kwan Yin oolong, un ceai asemanator cu Ti Kwan Yin chinezesc, dar produs numai prin metode traditionale, cu oxidare medie si prajit cu carbune de lemn.

Cel mai popular ceai negru din Formosa este ceaiul Sun Moon Lake, un ceai unic, situat undeva intre doua soiuri principale de ceai – sinensis si assamica.

Beneficiile consumului de ceai Formosa oolong?

Ceaiurile oolong sunt facute din planta Camellia sinensis, la fel ca toate celelalte ceaiuri adevarate – alb, galben, verde, negru sau pu’erh. In functie de metoda de procesare, acestea vor fi mai apropiate de ceaiurile verzi sau mai apropiate de ceaiurile negre. Continutul de cafeina al ceaiului oolong este, in general, mai mic decat cel al ceaiului negru si aproximativ la fel ca in cazul ceaiului verde. Cu toate acestea, fiecare ceai este diferit. O cercetare a aratat ca un oolong de munte inalt de pe un munte Li Shan din Taiwan avea o cantitate dubla de cofeina fata de toate celelalte ceaiuri negre testate. In general, asteptati-va la aproximativ 20-30 mg de cofeina per ceasca de ceai.

Ceaiul oolong contine L-teanina, un aminoacid responsabil de efectul calmant. In general, are mai putina L-teanina decat ceaiul verde, dar mai multa decat ceaiul negru. Contine si EGCG, o catehina legata de multe beneficii potentiale pentru sanatate – de la pierderea in greutate la combaterea cancerului, scaderea colesterolului, reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, scaderea tensiunii arteriale si protejarea inimii si a creierului. Cititi mai multe despre beneficiile ceaiului oolong aici.

Cum se prepara ceaiul de Taiwan?

Inmuierea scurta si multipla

Frumusetea ceaiurilor oolong din Insula Frumoasa provine dintr-o aroma foarte complexa, cu diferite note stratificate prezente in cel putin 5 pana la 10 infuzii. Si toate acestea din aceleasi frunze. De fapt, majoritatea oolongurilor de munte inalt si White Tipped oolong sunt cele mai bune daca le preparati folosind aceasta tehnica. Folositi un ceainic mai mic, preincalziti-l si umpleti fundul cu frunze de ceai, de obicei in jur de 5-10 grame. Folositi apa foarte fierbinte, aproape clocotita, si spalati frunzele cu o infuzie foarte scurta, de 10-15 secunde. Urmatoarea ar trebui sa dureze in jur de 20-40 de secunde si sa fie buna de baut. Cresteti treptat timpul de infuzare pana cand nu mai exista nicio aroma.

Sfat: Puteti folosi frunzele folosite inca o data, infuzandu-le la rece peste noapte in frigider.

Prepararea in stil occidental

Unele ceaiuri oolong Formosa sunt perfecte pentru prepararea in stil occidental. Prepararea in stil occidental inseamna sa folosesti aproximativ 1 lingurita de frunze de ceai la o cana de apa si sa fierbi timp de 1-5 minute, in functie de tip. Majoritatea oolongurilor Formosa pot fi preparate folosind aceasta metoda, iar unele pot da chiar o aroma mai buna decat atunci cand se folosesc infuzii scurte. Folositi o temperatura a apei de aproximativ 185°F pana la 203°F si infuzati timp de 1-3 minute. Unele oolonguri Formosa trebuie infuzate timp de mai mult de 5 minute, asa ca cititi intotdeauna instructiunile de pe ambalaj.

Prepararea la rece

Oolongurile Formosa sunt excelente pentru prepararea la rece. Puneti in jur de 1-2 linguri de frunze de ceai intr-un ceainic mare sau intr-un ulcior cu capac. Adaugati aproximativ 1-1,5 litri de apa rece si lasati sa se infuzeze peste noapte. In functie de tip, frunzele vor avea nevoie de mai mult sau mai putin timp de infuzat.

Care este cel mai bun ceai oolong din Taiwan?

Cea mai dificila intrebare la care se poate raspunde este care este cel mai bun oolong din Taiwan. Oolong-urile taiwaneze ofera o gama larga de arome, de la foarte usor si floral Four Seasons oolong, la un Milky Oolong cremos, sau la un ceai Oriental Beauty cu note de fructe coapte si miere. In functie de preferintele personale, Taiwanul ofera ceaiuri usor oxidate sau puternic oxidate, oolonguri neprajite sau puternic prajite sau ceaiuri proaspete, dulci si florale de munte inalt.

Lasă un comentariu