Daca va place ceaiul, probabil ca nu ati ratat nebunia globala a matcha, care a inceput in urma cu cativa ani. Pudra de ceai matcha este adesea numita ceaiul minune, cu zeci de beneficii care pot depasi orice tip de ceai verde din lume. Afla ce este matcha, cum se prepara si care sunt principalele beneficii.
Ce este ceaiul Matcha?
Matcha este un ceai verde sub forma de pudra produs doar in Japonia. La fel ca toate celelalte ceaiuri adevarate, este facut din frunze de ceai Camellia sinesis. Cu toate acestea, ceea ce face ca matcha sa fie unic sunt metodele diferite de cultivare si prelucrare. Cea mai renumita regiune producatoare de matcha este Kyoto, locul de nastere al acestui ceai. Este interesant faptul ca ceaiul sub forma de pulbere a fost adus pentru prima data in Japonia din China si a devenit in curand o bautura traditionala si ceremoniala de mare importanta culturala. Pana de curand, matcha era consumat mai ales in timpul ceremoniilor de ceai, in timp ce astazi este unul dintre ceaiurile preferate de multe persoane constiente de sanatate din intreaga lume.
Cum se cultiva si se produce matcha?
Matcha este obtinut din cultivare de ceaiuri speciale care dau o culoare verde vibranta si un echilibru corect intre dulceata si amaraciune. Tufele de ceai sunt umbrite timp de cel putin 3 saptamani inainte de recoltare, ceea ce creste nivelul de L-teanina si clorofil, dar reduce nivelul total de catechine.
Frunzele de ceai sunt recoltate fie cu ajutorul unei masini, fie manual. Ceaiul de inalta calitate ceremoniala ar trebui sa fie intotdeauna recoltat doar manual. Frunzele sunt fierte la aburi si uscate si taiate in fulgi mici, fara nervuri sau tulpini. Aceste frunze se numesc tencha. Desi tencha este doar un produs secundar al productiei de matcha, in zilele noastre este apreciat de multi cunoscatori de ceai din intreaga lume. Apoi, frunzele de tencha sunt pulverizate fin inainte de ambalare, pentru a pastra prospetimea si calitatea.
Ce nu este un ceai matcha?
Pudrele de ceai verde facute din alte ceaiuri decat tencha sau care provin din tari diferite nu sunt matcha. Chiar daca tari precum China, Thailanda si chiar Kenya produc si ele matcha, tehnic, aceste ceaiuri sunt mai degraba pulberi obisnuite de ceai verde decat matcha. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca nu pot fi si ele foarte benefice si cu un gust excelent. Aceste ceaiuri sunt rareori cultivate la umbra, asa ca au o compozitie chimica diferita de cea a matcha adevarat. Calitatea oricarei pulberi va depinde de calitatea ceaiului din frunze libere din care este facuta, si poate fi de la o calitate foarte inalta de prima clasa la una de calitate inferioara.
Matcha are cofeina
La fel ca toate tipurile de ceai real, si matcha contine cofeina. Cu toate acestea, matcha ofera energie durabila, ceea ce inseamna ca nu va va da emotii, dar va mentine nivelul de energie ridicat pentru cateva ore. Acest lucru se datoreaza L-teaninei, un aminoacid care poate calma efectul cofeinei. L-teanina ofera si multe alte beneficii, cum ar fi o mai mare concentrare, o memorie imbunatatita si un efect antistres. O ceasca de ceai matcha are de obicei in jur de 30-60 mg de cofeina, in functie de cantitatea de pulbere pe care o veti folosi. Desi continutul de cofeina din alte ceaiuri poate fi mult mai mare, chiar si in cazul ceaiului alb, acesta va avea nevoie de o anumita temperatura si conditii de infuzare pentru a fi extras in mod optim. Daca esti sensibil la cofeina, dar nu vrei sa renunti complet la bauturile cu cofeina, matcha poate fi o optiune mai buna decat o ceasca de cafea.
Pudra de ceai verde Matcha este sanatoasa?
Ceaiul matcha are de aproximativ 3 ori mai multi antioxidanti decat alte ceaiuri verzi. Desi unele ceaiuri verzi pot avea mai mult EGCg sub forma de frunze uscate decat matcha, ceea ce face ca cantitatea din ceasca preparata sa fie mai mare este faptul ca ingerati frunza intreaga.
Acesta este motivul pentru care a devenit una dintre cele mai valoroase bauturi sanatoase din intreaga lume. Lista beneficiilor pe care le poate oferi acest ceai este destul de lunga. De la protejarea ficatului la imbunatatirea memoriei si cresterea energiei, pierderea in greutate, reglarea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor de inima si combaterea cancerului, oamenii de stiinta lucreaza din greu pentru a dovedi ca matcha nu ar trebui sa fie ignorat de lumea medicala.
Matcha si pierderea in greutate – este un mit?
In prezent, in multe tari occidentale, matcha este cel mai frecvent utilizata fie in scopul pierderii in greutate, fie pentru a spori concentrarea. Cercetarile au aratat ca consumul de ceai matcha cu o zi inainte si in ziua in care se face un exercitiu fizic moderat poate creste oxidarea grasimilor. Un alt studiu a concluzionat ca combinarea ceaiului verde cu antrenamentul de rezistenta poate fi benefica nu numai pentru pierderea in greutate, cumpara poate contribui si la cresterea musculaturii slabe.
Este matcha organic mai bun?
Consumul de ceai sub forma de pudra poate parea mai riscant decat consumul de ceai obisnuit cu frunze libere, astfel incat preocuparile legate de siguranta nu sunt neobisnuite. Desi organic poate fi o alegere mai buna in cazul alimentelor si bauturilor, matcha ar putea fi unul dintre acele ceaiuri care ar trebui sa fie sigur atat organic, cat si non-organic. De fapt, doar un procent foarte mic din matcha japonez este organic. Unul dintre motive este procesul de umbrire, care necesita utilizarea de ingrasaminte pentru ca frunzele sa creasca puternice si vibrante. Astfel, matcha organica si matcha ne-organica pot avea si un profil de aroma diferit, ambele fiind delicioase si potential sanatoase.
Cum se prepara ceaiul matcha
Pentru a prepara matcha acasa, folosind o metoda traditionala, veti avea nevoie de un bol de ceai numit chawan, o lingura de ceai numita chashaku, un bici de bambus sau chasen si pulbere de matcha. Pregatirea acestui ceai este usoara odata ce aveti toate ustensilele, desi poate dura ceva timp pentru a va obisnui cu o tehnica diferita de preparare. Puteti incepe sa exersati folosind pulberi zilnice si puteti trece la matcha ceremonial de inalta calitate dupa ce ati stapanit elementele de baza.
Tutorial pas cu pas:
- Asezati toate ustensilele de ceai si ustensilele in fata dvs. si asigurati-va ca toate sunt curate si uscate.
- Fierbeti apa proaspata de izvor si lasati-o sa se raceasca pana la aproximativ 176° Nu folositi niciodata apa clocotita pentru prepararea matcha.
- Preincalziti bolul de ceai turnand apa calda inauntru si in afara.
- Uscati bine bolul.
- Acum cerneti 2 linguri de pulbere de ceai printr-o sita intr-un bol de ceai.
- Turnati aproximativ 70 ml de apa intr-un bol.
- Bateti cu ajutorul chastei facand miscari de mana in forma de „w” pana cand obtineti o bautura omogena cu o spuma usoara.
- Beti matcha imediat.
- Curatati-va ustensilele de ceai doar cu apa si curatati-le imediat dupa utilizare.