Beneficiile Consumului de Ceai de Coacaze Negre

Pentru orice iubitor de fructe de padure, coacazele negre sunt departe de a fi un fruct obisnuit. Cu o culoare mov profunda si bogata, delicioase si foarte versatile, aceste fructe de padure sunt pline de antioxidanti si vitamina C. De fapt, ele pot depasi multe alte fructe pe care le consideram de obicei cea mai buna sursa de nutrienti importanti.

Studiile au aratat ca acestea au o cantitate de potasiu de doua ori mai mare decat bananele, de 4 ori mai multa vitamina C decat portocalele si 100% mai multi antioxidanti decat afinele.

Ce este ceaiul de coacaze negre?

Cand vorbim despre ceaiul de coacaze negre, vorbim de obicei despre ceaiul facut din fructe de padure, mai degraba decat din frunze. Ceaiul de coacaze negre este un ceai din fructe uscate, obtinut din fructe de padure mici crescute pe un arbust. Numele latin al arbustului este ribes nigrum si este cultivat mai ales in Europa si Asia. In prezent, Polonia este unul dintre cei mai mari producatori de coacaze negre din lume.

Ceaiul pur de fructe de coacaze negre este disponibil in cea mai mare parte in pliculete de ceai, fructele liofilizate mai mari fiind adesea un ingredient in delicioasele amestecuri de ceaiuri vrac. Partea exceptionala este ca atat fructele uscate, cat si frunzele arbustului de coacaz negru pot fi folosite pentru prepararea ceaiului.

Beneficiile ceaiului de coacaze negre

Coacazul negru nu are doar un gust grozav, ci poate oferi multe beneficii excelente pentru sanatate, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, cresterea oxidarii grasimilor si promovarea sanatatii pielii. Este bogat in vitamina C si flavonoli si are o activitate antioxidanta ridicata. Asemanator cu boabele de acai, fructele de coacaz negru contin un pigment antocianine, antioxidant puternic care da culoarea violet inchis fructelor si legumelor. Ceaiul pur de coacaze negre nu contine cofeina si este potrivit pentru a fi consumat in orice moment al zilei si pentru persoanele sensibile la cofeina.

1. Activitate antioxidanta

Activitatea antioxidanta din coacazele negre este sporita datorita nivelului ridicat de vitamina C. Aceste fructe de padure sunt excelente pentru sanatatea generala si pentru stimularea sistemului imunitar. Interesant este ca, la fel ca in cazul ceaiului Camellia sinensis, nivelul de antioxidanti va depinde de multi factori, iar terroir-ul este unul foarte important. Studiile au aratat ca fructele de padure din tarile cu clima mai racoroasa pot avea o valoare antioxidanta mai buna decat altele.

2. Antiinflamator

Coacazul negru poate ajuta la reducerea inflamatiei, ceea ce poate fi foarte benefic pentru cei care sufera de diabet, boli cardiovasculare si obezitate.

3. Activitate neuroprotectoare

Includerea coacazelor negre intr-o dieta poate avea beneficii pozitive si asupra creierului. Pana in prezent, studiile efectuate pe sobolani au aratat o activitate neuroprotectoare la soarecii imbatraniti.

4. Cresterea oxidarii grasimilor

Coacazele negre pot avea un impact asupra oxidarii grasimilor si pot promova pierderea in greutate. Cu toate acestea, la fel ca orice alte fructe sau legume, pentru a beneficia de coacazele negre in ceea ce priveste pierderea in greutate, exercitiul fizic este o necesitate. Studiile au aratat ca boabele de coacaze negre pot creste oxidarea grasimilor cu 27% in timpul unui antrenament de anduranta de intensitate moderata.

5. Beneficii pentru piele

Cand este vorba de piele, fructele si plantele cu antioxidanti sunt indispensabile. Studiile au aratat ca fructele de coacaze negre pot fi foarte benefice pentru reducerea ridurilor pielii. In mod traditional, acestea au fost folosite si pentru tratarea ranilor, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.

6. Performanta sportiva

Exista un motiv pentru care curentii negri sunt unele dintre cele mai preferate fructe de padure ale persoanelor active din punct de vedere fizic. Studiile au aratat ca acestea pot imbunatati performanta, in special in sporturile de mare intensitate si timpul de recuperare la sportivi.

7. Sanatatea gastrointestinala

Cercetarile au aratat ca fructele de coacaze negre pot fi benefice pentru inhibarea bacteriei Helicobacter pylori. Interesant este faptul ca nu fructul este cel care poate ajuta, ci semintele din interiorul fructului care sunt consumate impreuna cu acesta.

8. Potential anticancerigen

Coacazele negre pot avea un puternic potential anticancerigen. Desi nu exista suficiente studii pentru a determina daca fructele pot ajuta in conditii reale, studiile in vivo pe animale au aratat un mare efect inhibitor asupra unor tumori.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale frunzelor de coacaze negre?

Consumul de ceai din frunze de coacaz negru poate oferi beneficii suplimentare, usor diferite de cele provenite din fructe. Spre deosebire de fructe, frunzele nu sunt bogate in antociani, dar au totusi proprietati antioxidative ridicate datorita altor compusi. Ceaiul din frunze de coacaz negru este adesea folosit pentru detoxifiere, deoarece poate avea efect diuretic si poate ajuta in cazul unor probleme urinare minore. De asemenea, au un nivel ridicat de antioxidanti si proprietati antiinflamatorii.

Cum se prepara ceaiul de coacaze negre

Coacazele negre sunt adesea consumate crude, folosite pentru a face gemuri si siropuri si uscate pentru a face ceai. Ceaiul pur de fructe de coacaze negre este un ceai foarte popular si disponibil pe scara larga si are un gust delicios chiar si fara zahar sau lamaie. Coacazele negre sunt un ingredient excelent si pentru prepararea amestecurilor de ceai cu ceai verde si negru.

Folositi intotdeauna apa de izvor proaspat fiarta pentru prepararea ceaiului. Desi ceaiurile de fructe si de plante au de obicei o aroma mai puternica si pot tolera apa tare de la robinet, pentru cea mai buna aroma, apa de izvor este alegerea de top.

Folositi 1-2 lingurite de ceai de coacaze negre vrac sau un pliculet de ceai la fiecare cana de apa. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca timp de cateva secunde. Infuzati ceaiul timp de 5-10 minute.

Ceaiul din fructe de coacaze negre este excelent pentru a face ceaiuri reci cu cateva frunze proaspete de menta.

Lasă un comentariu