Consumul de ceai de iasomie a fost asociat cu multe beneficii. Rareori vreun ceai poate egala rafinamentul si eleganta unei cesti de ceai de iasomie. Aceasta regina a frunzelor parfumate este o categorie de sine statatoare. Iasomia nu este doar floarea cea mai des folosita in industria parfumurilor, ci este o favorita dintotdeauna si in lumea ceaiurilor parfumate. Poate fi amestecata cu ceai alb delicat, frunze proaspete de ceai verde, ceai negru puternic si indraznet sau ceaiuri oolong. Aflati mai multe despre continutul de cofeina al diferitelor tipuri si despre cum sa preparati cele mai bune cesti de ceai de iasomie cu cel mai bun gust.
Are ceaiul de iasomie cofeina?
Ceaiul de iasomie pur nu contine deloc cofeina. Cu toate acestea, iasomia este mai des amestecata cu alte ceaiuri. Este adaugata la diferite amestecuri pentru a spori aroma, a adauga beneficii si a face ceaiul cu adevarat irezistibil.
Prin urmare, numele de ceai de iasomie implica de obicei ceai verde parfumat, amestecat sau aromat. Deoarece toate ceaiurile adevarate de Camellia sinensis contin cofeina, ceaiul de iasomie va avea si el cofeina. De fapt, acesta va avea o cantitate similara de cofeina ca si ceaiurile pure. Asteptati-va la 20 pana la 60 mg de cofeina per ceasca, in functie de tipul de ceai si de cate frunze de ceai folositi.
Cofeina din ceai depinde de multi factori, de la soiul de ceai la conditiile de crestere si metodele de procesare. Modul in care preparati frunzele de ceai va avea, de asemenea, un impact asupra continutului final de cofeina. O infuzie de un minut va duce cu usurinta la un continut de cofeina cu 50% mai mic decat o infuzie de 3 minute. Asteptati-va la mai multa cofeina in ceaiurile care contin mai multe varfuri si frunze mai tinere, cum ar fi ceaiul Downy Jasmine Needle.
Unul dintre cele mai unice ceaiuri de iasomie, Purple jasmine, este un amestec de ceai violet rar si ceai verde de iasomie. Ceaiul violet contine mai putina cofeina decat ceaiul verde, dar niveluri mai ridicate de antioxidanti.
Diferite amestecuri de ceai de iasomie vor avea mai putina cofeina decat iasomia pura. Ceaiul din plante este rareori folosit ca baza pentru ceaiul de iasomie, dar atunci cand este folosit, amestecul de ceai nu va contine cofeina.
Ce este ceaiul chinezesc de iasomie?
Ceaiul chinezesc de iasomie este un ceai parfumat, de obicei verde sau alb. Exista diferite moduri de preparare a ceaiului de iasomie. Modalitatea autentica de preparare a ceaiului de iasomie consta in amestecarea frunzelor de ceai cu flori proaspete pana cand acestea se impregneaza de parfum si indepartarea lor mai tarziu. Acest pas se repeta de mai multe ori si necesita o multime de flori de iasomie. Unele tipuri pot necesita chiar pana la cateva kilograme de flori pentru fiecare kilogram de ceai. O alta modalitate este pur si simplu amestecarea frunzelor cu flori uscate, ceea ce va da mult mai putin parfum si aroma, dar va scadea si costul ceaiului. Cea mai ieftina modalitate este aromatizarea frunzelor de ceai cu arome artificiale. Desi si acest ceai poate fi foarte delicios, nu va veti putea bucura de toate beneficiile, aroma si parfumul ca in cazul ceaiului traditional de iasomie de inalta calitate.
Provinciile Sichuan, Hunan si Fujian sunt faimoase pentru productia de ceaiuri de iasomie de inalta calitate.
Ceaiul traditional de iasomie
Ceaiul traditional de iasomie este un ceai verde parfumat cu flori de iasomie si poate contine si cateva flori uscate. Frunzele sunt parfumate cu flori proaspete de mai multe ori pentru a da un parfum si un gust puternic si usor de recunoscut. Acest ceai nu contine arome artificiale si este preparat numai cu flori naturale.
Jasmine Dragon Pearls
Cel mai dragut dintre toate ceaiurile de iasomie este Jasmine Dragon Pearls. Frunzele sunt parfumate cu flori si sunt rulate in mici bile stranse. Este facut cu muguri mai tineri si frunze care sunt acoperite cu par alb delicat, asa ca este adesea confundat cu ceaiul alb. Desi, se pot face si tipuri albe si negre.
Iasomie cu Silver Needle
Jasmine Silver Needle este preparat cu ceai alb Silver Needle. Ceaiurile de calitate superioara sunt facute cu muguri mai plinuti, cu mai mult par alb, si pot contine doar urme de flori de iasomie. Acestea sunt parfumate, mai degraba decat amestecate. Alte tipuri pot avea muguri mai mici, mai putin parosi si multe flori si este mai probabil sa fie amestecate, mai degraba decat parfumate.
Ceai de iasomie din alte tari
Desi cele mai populare ceaiuri de iasomie provin din China, si alte tari produc ceai de iasomie. Iasomia este o floare nationala a catorva tari si este respectata si adorata in multe tari din intreaga lume. Japonia produce si ea ceai de iasomie, dar acesta este de obicei preparat avand la baza ceaiul verde chinezesc. Poate fi folosit si Sencha, desi este foarte rar in comparatie cu alte tipuri de ceai. Profilul de aroma al sencha este mai potrivit pentru a fi baut pur sau pentru a fi amestecat cu alte ingrediente mai proaspete si mai putin parfumate. Ceaiurile verzi chinezesti mai puternice, cu astringenta usoara si note afumate, creeaza un echilibru mult mai bun cu florile de iasomie dulci si parfumate. Ceaiurile vietnameze, thailandeze si indiene au mai multe in comun cu ceaiurile chinezesti decat cu cele japoneze, asa ca sunt o baza excelenta si pentru parfumare.
Este ceaiul de iasomie ceai verde?
Ceaiul de iasomie nu este neaparat un ceai verde, desi cele mai multe dintre ele sunt. Oolongurile verzi in forma de bila sunt o alegere buna pentru parfumarea cu flori de iasomie, de asemenea. In zilele noastre, ceaiul negru de iasomie este, de asemenea, obisnuit. Aroma mai puternica si mai indrazneata a ceaiului negru este o baza excelenta pentru aceste flori parfumate si dulci.
Ceaiurile din plante de iasomie se fac de obicei doar cu amestecuri, niciodata cu parfumare, cea mai comuna baza de ceai fiind rooibos.
Cum se prepara ceaiul de iasomie
O ceasca de ceai de iasomie poate oferi mai mult decat o experienta de baut delicioasa. Acesta contine antioxidanti, poate avea un efect sedativ si poate functiona ca antidepresiv, poate ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima si chiar ajuta la pierderea in greutate. Folositi aproximativ 2-3 grame de frunze de ceai per ceasca. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca la 80-85 °C pentru ceaiul verde. Lasati sa se infuzeze timp de 1-3 minute. Puteti infuza Jasmine Dragon Pearls pentru mai mult de 3 ori si cu o apa putin mai fierbinte. Folositi aceleasi frunze pana cand acestea se desfac. Puteti retopii toate ceaiurile de iasomie. Pentru prepararea ceaiului negru de iasomie, folositi aceeasi cantitate de frunze, dar infuzati cu apa aproape clocotita.