15 Beneficii ale Ceaiului Verde Oolong

Beneficii ale Ceaiului Verde Oolong

Ceaiul este cea mai sanatoasa bautura din lume. Desi aceasta afirmatie poate parea exagerata, numeroase studii arata ca ar putea fi, de fapt, adevarata. Cu toate acestea, toate ceaiurile sunt diferite, iar unele ar putea oferi mai multe beneficii decat celelalte. Acest lucru nu va depinde doar de categoria de ceai, ci si de tipul si metodele de procesare. Un studiu a aratat ca ceaiul, in general, are capacitati antioxidante mult mai mari decat majoritatea „plantelor medicinale, macro-fungilor comestibile, legumelor, fructelor, deseurilor de fructe (coji si seminte) si fructelor salbatice”.

Aflati care sunt beneficiile ceaiului oolong si daca este mai bun decat alte tipuri de ceai.

Ce este ceaiul oolong?

Categoria de ceai oolong este cea mai larga si mai versatila categorie de ceai. La fel ca toate tipurile reale de ceai, ceaiul oolong este facut din frunzele, mugurii si ramurile plantei Camellia sinensis. Ceaiul Oolong se incadreaza intre ceaiul verde si ceaiul negru, cu o rata de oxidare cuprinsa intre aproximativ 10 si 90%. Unele ceaiuri oolong pot fi aproape complet oxidate, ceea ce le face foarte apropiate de ceaiul negru, in timp ce altele sunt verzi si usoare. Spre deosebire de ceaiul verde, ceaiurile oolong pot contine ramuri intregi, cu frunze si muguri. Aroma variaza de la tonuri florale usoare pana la scortisoara, paine prajita, fructe coapte si note de caramel.

Cel mai popular ceai oolong provine, de obicei, din China continentala si Taiwan. Si alte tari, precum Thailanda, Vietnam, Japonia si India, produc ceai oolong. Fiecare tip este unic, cu aroma, parfum si frunze care se potrivesc cu terroir-ul. Taiwanul este renumit pentru ceaiurile oolong de munte, toate cultivate la altitudini mai mari de 1000 de metri. Altitudinea mare, climatul unic si vremea racoroasa aduc arome complexe florale, usoare si dulci, care dureaza adesea pana la 10 infuzii. Ceaiurile chinezesti dan cong sunt renumite pentru sutele de note diferite si sunt recoltate din arbori mari de ceai, mai degraba decat din tufe de ceai. Oolongurile Wu Yi, cum ar fi Qi Lan si Red Robe oolong, sunt renumite pentru notele minerale si sunt adesea mai oxidate.

De ce este sanatos ceaiul oolong?

Ceaiul oolong contine atat compusi de ceai verde, cat si de ceai negru. Pentru ca este pe jumatate oxidat, are mai multe catechine decat ceaiul negru. Cu toate acestea, activitatea antioxidanta din ceai nu provine doar din catechine – „cofeina, teaflavina, acidul galic, acidul clorogenic, acidul elagic si kaempferol-3-O-glucozidul” sunt, de asemenea, compusi antioxidativi. Un studiu chinezesc a evaluat capacitatea antioxidanta a 30 de ceaiuri diferite si a aratat ca ceaiul oolong are, in medie, o capacitate antioxidanta mai mare decat ceaiurile negre, albe sau inchise la culoare, si chiar cu 100% mai mare decat unele ceaiuri verzi. De fapt, valoarea medie a continutului total de fenoli din ceaiul verde a fost doar putin mai mare decat cea din ceaiul oolong.

In timpul oxidarii, compusii din frunza de ceai isi schimba structura. Pentru a beneficia de activitatea antioxidanta este mai bine sa optati pentru ceaiul oolong mai verde, mai putin oxidat, cum ar fi Ti Kwan Yin. In cazul in care nivelul de oxidare nu este inclus in descriere, atat culoarea frunzelor de ceai, cat si infuzia de ceai ar putea sa va ajute sa ghiciti nivelul de oxidare. Frunzele mai inchise la culoare si lichiorul de ceai rosiatic sunt un semn de oxidare mai mare.

Ceaiul oolong este semi-oxidat, deci contine si EGCg. Un studiu chinezesc a aratat ca un gram de frunze uscate de ceai oolong are in jur de 20-30 mg de EGCg. Majoritatea ceaiurilor negre incluse in studiu aveau mai putin de 1 mg la un gram, iar ceaiurile verzi de aproximativ 30-60. Cele mai multe ceaiuri oolong ofera cel putin 5-10 infuzii grozave, marind cantitatea totala de nutrienti extrasi. De fapt, puteti sa le preparati pe cele mai multe dintre ele cu o apa foarte fierbinte, aproape clocotita, si sa va bucurati in continuare de aroma deosebita.

Beneficiile ceaiului oolong

1. Ajuta la pierderea in greutate

Ceaiul Oolong este unul dintre cele mai populare ceaiuri pentru pierderea in greutate dintr-un motiv intemeiat. Un studiu a aratat ca ceaiul oolong ar putea ajuta la reducerea unei „cresteri induse de o dieta bogata in grasimi in ceea ce priveste greutatea, lipidele hepatice si greutatea tesutului adipos alb”. Ceaiul oolong poate fi foarte util si in prevenirea obezitatii. De fapt, ar putea ajuta chiar si fara niciun efort suplimentar sau exercitii fizice intensive. Un studiu chinezesc efectuat pe 102 pacienti supraponderali si obezi a aratat ca 70% dintre pacienti au pierdut 1 kg in doar 6 saptamani de consum zilnic de ceai oolong. Mai mult, aproape un sfert dintre pacienti, 22%, au pierdut pana la 3 kg. In plus, studiile au aratat ca consumul de ceai oolong integral poate creste cheltuielile energetice si oxidarea grasimilor cu 12%.

2. Scaderea tensiunii arteriale

In urma cu 35 de ani, oamenii de stiinta japonezi au dezvoltat un tip special de ceai numit GABA. Acest oolong oxidat are cel putin 150 mg de acid amma-aminobutiric) la 100 de grame de frunze uscate, mai mult decat alte tipuri de ceai. Studiile au aratat ca ceaiul GABA poate reduce hipertensiunea arteriala cu 14-17% in comparatie cu grupurile controlate.

3. Imbunatatirea somnului

Cercetarile au aratat ca GABA, in combinatie cu L-teanina, ar putea fi cauza unui somn mai lung si reduce latenta somnului. Oolong le contine pe amandoua. Ceaiul oolong obisnuit are aproximativ 0,25 mg de GABA la 200 ml, in timp ce nivelurile din ceaiul imbogatit cu GABA sunt de aproximativ 2 mg la 200 ml.

4. Efect antihiperglicemic

Polifenolii din ceaiul oolong ar putea fi de ajutor in inhibarea enzimei digestive α-amilaza Activitatea excesiva a α-amilazei este responsabila pentru nivelurile ridicate de zahar din sange, ceea ce face ca ceaiul oolong sa fie potential util persoanelor care sufera de diabet de tip 2.

5. Imbunatatirea microbiomului intestinal

Un dezechilibru al bacteriilor intestinale este un factor declansator pentru multe probleme de sanatate – de la boli inflamatorii intestinale, alergii, tulburari metabolice si boli hepatice. Ceaiul Oolong poate ajuta la imbunatatirea echilibrului bacteriilor sanatoase si poate oferi sprijin, in special atunci cand se consuma o dieta bogata in grasimi.

6. Combaterea cancerului

Studiile au aratat ca polifenolii din ceaiul oolong ar putea inhiba cresterea celulelor canceroase de san. Un alt studiu a descoperit ca ceaiul chinezesc dan cong „poate actiona ca un substitut al antioxidantilor naturali si ca un agent anticanceros promitator datorita efectului sau protector asupra sanatatii umane”. Consumul regulat de ceai oolong ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer ovarian, de asemenea.

7. Diminuarea inflamatiei vasculare

Toate ceaiurile adevarate pot fi benefice pentru sanatatea inimii. Studiile au aratat ca oolong poate ajuta la diminuarea inflamatiei vasculare cauzate de dieta bogata in carne rosie, prin urmare, reducand riscul de boli cardiovasculare.

8. Protejarea creierului

Consumul regulat de ceai poate ajuta la protejarea impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson. Studiile au aratat ca consumul a 3 cani de ceai pe zi timp de 10 ani ar putea reduce riscul chiar si cu pana la 28%. Oamenii de stiinta spun ca acest lucru se datoreaza EGCg si capacitatii sale de a lupta impotriva radicalilor liberi.

9. Reducerea nivelului de colesterol

Consumul de ceai oolong in mod regulat zilnic poate avea un impact asupra nivelului de colesterol. Un studiu clinic a aratat ca consumul a 600 ml de ceai oolong pe zi scade colesterolul LDL sau colesterolul rau cu 6,69% si poate reduce riscul de a dezvolta dislipidemie si riscul de boli de inima. Intr-un alt studiu, persoanele care au baut 1000 ml de ceai oolong pe zi au avut niveluri reduse atat de LDL, cat si de hemoglobina A1c, legata de riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

10. Imbunatatirea densitatii minerale osoase

Desi s-ar putea sa nu fie ceva la care sa va ganditi adesea cand vine vorba de beneficii, densitatea minerala osoasa este foarte importanta in prevenirea osteoporozei si a fracturilor. Polifenolii din ceai pot contribui la cresterea masei osoase si a rezistentei osoase.

11. Reducerea placii dentare si prevenirea cariilor dentare

Consumul de ceai oolong inainte si dupa masa ar putea ajuta la mentinerea dintilor curati si sanatosi. Un studiu a aratat ca clatirea gurii cu ceai oolong exact poate „inhiba semnificativ depunerea placii dentare”.

12. Creste vigilenta

La fel ca toate celelalte ceaiuri reale, ceaiul oolong contine si el cofeina. O cercetare chineza a aratat ca ceaiul oolong (Ti Kwan Yin) are mai putin de jumatate din cantitatea de cofeina din ceaiul alb si aproximativ 26% din continutul de cofeina al pu’erhs. Cu toate acestea, un alt studiu care a examinat 37 de mostre de ceai disponibile in comert a aratat ca ceaiul oolong poate avea chiar si o cantitate dubla de cofeina fata de ceaiurile Earl Grey sau Assam si Breakfast. Ceaiurile cu mai multa cofeina aveau si mai multa L-teanina, un aminoacid responsabil de efectul calmant. Rezultatul? O vigilenta crescuta, dar fara nervozitate.

13. Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Atat ceaiul oolong, cat si ceaiul verde pot reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic. Datele stiintifice spun ca persoanele care beau 1 ceasca de ceai verde sau oolong pe zi prezinta un risc mai mic de accident vascular cerebral ischemic decat cei care nu beau ceai in mod regulat, iar cei care beau 3 cesti pe zi prezinta un risc cu 21% mai mic decat cei care beau doar una.

14. Imbunatatirea starii de spirit si detensionarea

L-teanina din ceai va poate ajuta sa imbunatatiti starea generala de spirit si sa va ajutati sa va de-stresati. Acest aminoacid este prezent in aproape toate tipurile de ceai, cu exceptia pu’erh-ului, unde nivelurile sunt neglijabile. Un studiu a aratat ca ceaiurile alb, verde si oolong au, in medie, o valoare mai mare de L-teanina decat ceaiul negru. Un studiu efectuat pe 16 voluntari sanatosi a aratat ca L-teanina a provocat scaderea anxietatii si a redus tensiunea arteriala ridicata cauzata de situatiile de stres ridicat.

15. Tratarea eczemelor persistente

Un studiu clinic din Japonia a dovedit ca consumul a 10 grame de ceai oolong pe zi a avut rezultate semnificative la 63% dintre pacientii cu eczeme dupa doar 1-2 saptamani de tratament.

Exista efecte secundare?

Consumul responsabil al oricarui ceai este posibil sa nu provoace efecte secundare. Cu toate acestea, ceaiul oolong contine atat cofeina, cat si EGCg. Este probabil ca un gram de frunze uscate de oolong sa nu aiba mai mult de 30 mg de EGCg, astfel ca un consum de pana la 15 grame de ceai pe zi va fi probabil sigur. Un gram de frunze uscate de ceai oolong contine aproximativ 10-40 mg de cofeina, media fiind in jur de 20-30 mg pe gram. Prin urmare, consumul a aproximativ 15 grame de frunze uscate ar trebui sa fie sigur. De exemplu, metodele occidentale de preparare a ceaiului folosesc 2-3 grame de ceai, in timp ce pentru tehnica orientala veti avea nevoie de cel putin 5-7 grame pe sesiune de preparare. Cu toate acestea, atat cofeina, cat si EGCg necesita o temperatura ridicata a apei si o infuzare foarte lunga pentru a fi extrase „complet”. Daca sunteti sensibil la cofeina, evitati sa beti prea mult ceai.

Lasă un comentariu