Masala Chai este mai mult decat un simplu ceai. Este o traditie. Este o bautura linistitoare si incalzitoare facuta pentru a aduce bucurie. Masala Chai este o bautura inradacinata in traditia ayurvedica. Si totul a inceput cu ierburi si mirodenii, inainte ca ceaiul adevarat sa faca parte din amestec.
Ce este ceaiul chai?
Chai inseamna literalmente ceai. Dar, in India, inseamna ceai cu lapte. Desi cuvantul chai in tarile occidentale implica de obicei ceai negru cu mirodenii, lapte si zahar, adevaratul chai este facut pur – fara mirodenii. Versiunea condimentata se numeste Masala Chai, care se traduce prin ceai condimentat. Condimentat sau nu, nu exista nicio indoiala ca Chai este delicios, linistitor si unul dintre cele mai bune ceaiuri cu lapte din lume.
Care sunt ingredientele ceaiului Chai?
Reteta de baza a ceaiului Chai include ceai negru puternic, de obicei ceai Assam rupt sau CTC, apa, lapte si zahar. Chai-ul condimentat poate include multe condimente: cardamom, piper negru, ghimbir, scortisoara, cuisoare, anason stelat, fenicul, nucsoara, turmeric, sofran si altele. Poate contine ciocolata, chiar si nuci, fructe si flori. Cu toate acestea, versiunile cu fructe si flori sunt creatiile moderne, in timp ce cele traditionale includ, de obicei, doar condimente. Chai se prepara de obicei cu ceai din frunze libere, dar se pot folosi si pliculete de ceai. Cu toate acestea, pentru a prepara cea mai delicioasa ceasca de ceai chai, va recomandam sa folositi ceai din frunze libere de inalta calitate si sa fierbeti frunzele impreuna cu condimentele.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale ceaiului chai?
Chai poate oferi multe beneficii. Acesta contine ceai negru, astfel ca beneficiile ceaiului chai includ beneficiile ceaiului negru. Cele mai des folosite ceaiuri sunt ceaiul indian si, uneori, ceaiul Ceylon. Ceaiul negru african poate fi, de asemenea, o optiune buna. Pe langa beneficiile ceaiului negru, chai include si multe beneficii pentru sanatate ale condimentelor. Cele mai comune, cum ar fi scortisoara, cuisoarele si ghimbirul, au fost utilizate in mod traditional atat in medicina traditionala chineza, cat si in medicina ayurvedica indiana.
Atat ceaiul, cat si condimentele din ceaiul chai sunt fierte mai mult timp decat ati prepara o ceasca obisnuita, astfel incat au mai mult timp sa elibereze atat aroma, cat si compusii benefici. Retineti totusi ca tipul de lapte, zaharul sau alte ingrediente pot influenta beneficiile finale.
1. Stimularea energiei
Ceaiul Chai contine cantitati mari de cofeina. Este facut din ceai negru cu frunze rupte sau de tip CTC. Ceaiurile CTC sunt un tip special de ceai zdrobit si modelat in granule mici. Asteptati-va la o cantitate de 1-2 ori mai mare de cofeina din particulele sau praful de ceai negru spart decat dintr-un ceai Assam neintrerupt.
2. Proprietati antioxidante
Atat ceaiul negru, cat si condimentele pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Cea mai comuna baza de ceai pentru Masala Chai este ceaiul Assam. Studiile sugereaza ca ceaiul negru Assam are un continut mai mare de polifenoli decat alte ceaiuri negre indiene. Antioxidantii pot ajuta la protejarea celulelor si la stimularea sistemului imunitar.
3. Efect chemoprotector
Studiile au aratat ca atat ceaiul negru, cat si multe dintre condimentele incluse in ceaiul chai pot avea proprietati chimioprotectoare. Daca cercetarile ulterioare confirma afirmatiile potrivit carora ceaiul negru si condimentele pot contribui la reducerea riscului de cancer, ceaiul chai ar putea fi castigator prin combinarea ambelor intr-o bautura delicioasa.
4. Ajutarea digestiei
Atat ghimbirul, cat si piperul negru pot fi foarte benefice pentru digestie. Studiile au aratat ca piperul negru si ghimbirul pot contribui la imbunatatirea sanatatii intestinelor si a digestiei.
5. Reglarea colesterolului
Ceaiul negru, scortisoara, piperul negru, ghimbirul, cuisoarele si alte condimente pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau.
6. Proprietati antiinflamatorii
Inflamatia este legata de multe boli cronice, de la diabet la boala Alzheimer. Cercetarile au aratat ca atat ceaiul negru, cat si condimentele precum ghimbirul, turmericul, cuisoarele, cardamomul si scortisoara prezinta proprietati antiinflamatorii si pot ajuta la combaterea multor boli.
7. Ameliorarea durerilor de stomac si a greturilor
Ghimbirul in chai este o necesitate. Nicio ceasca de chai nu va fi perfecta fara ghimbir. Radacina de ghimbir este folosita in mod obisnuit pentru tratarea diferitelor tipuri de greata, si a varsaturilor. Amestecurile de chai pe baza de plante pot fi o alegere mai buna pentru stomacul deranjat decat amestecurile de ceai negru.
8. Sanatatea inimii
Consumul de ceai negru poate reduce riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral. Studiile au aratat ca ghimbirul, piperul negru si scortisoara pot contribui si ele la sustinerea unei inimi sanatoase.
9. Proprietati de pierdere in greutate
Combinatia de ceai negru si chai poate ajuta la atingerea obiectivelor de pierdere in greutate, dar aveti grija – adevaratul chai contine si zahar. Ceea ce inseamna ca este posibil sa obtineti un efect cu totul opus. Mai mult, studiile au aratat ca scortisoara poate ajuta in cazul sindromului metabolic si poate ajuta la pierderea in greutate, la reducerea colesterolului rau, a nivelului de zahar si grasimi din sange si a tensiunii arteriale. Pe de alta parte, ceaiul negru poate ajuta la reducerea aportului caloric si la imbunatatirea arderii grasimilor.
10. Protejarea creierului
Studiile sugereaza ca consumul a trei cani de ceai negru pe zi poate ajuta la protejarea impotriva bolilor legate de creier, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
Exista efecte secundare?
Desi consumul de ceai are, in general, foarte putine sau chiar niciun efect secundar si poate fi foarte benefic pentru sanatate, ar trebui totusi sa fiti precaut. In primul rand, ceaiul chai preparat contine mult zahar. Daca il preparati sau il beti pe cel traditional, asigurati-va ca reduceti cantitatea de zahar sau folositi un indulcitor alternativ. Chiar mai bine, evitati complet indulcitorii si oferiti-va un ceai indulcit doar la ocazii speciale. Apoi, condimentele pot provoca arsuri la stomac la unele persoane. Chai este facut cu lapte adevarat, asa ca, daca sunteti intolerant la lactoza, evitati laptele de vaca si folositi alternative. Laptele, de asemenea, contine calorii si zaharuri, asa ca fiti atenti daca incercati sa slabiti. Si in cele din urma, chai este facut cu ceai negru care contine cofeina. Ceaiul negru tare, in special Assam sau Assam praf, este bogat in cofeina.